Bitfitting
Hoe kies ik het juiste bit?
Je kent het vast wel, wanneer je bij een ruitersportzaak voor een rek vol met bitten staat, zoveel verschillende merken, vormen, soorten en materialen. Maar hoe weet je nou welk bit geschikt is voor jouw paard? Het is onmogelijk al deze types aan te schaffen om eens te testen. Naast de maat is ook de dikte, vorm en materiaalsoort bepalend. Het is dan gewoon super fijn dat er iemand vanaf de grond mee kijkt en helpt door het bos van bitten de bomen te zien.
Waardevolle aanvulling
Een bit speelt een belangrijke rol in de communicatie met je paard, hulpen kunnen worden verfijnd wat zorgt voor een betere communicatie tussen ruiter en paard. Daarnaast is een bit direct van invloed op het lichaamsgebruik van je paard. Een goed passend bit draagt zodoende bij aan het optimaliseren van (sport)prestaties en aan het welzijn van je paard, ongeacht je niveau.
Positieve effecten van een goed passend bit :
- Meer lichaamsgebruik, zoals het beter ondertreden van de achterbenen, beter rug- en hals gebruik
- Meer verbinding en lengte in de hals bij paarden die wegkruipen achter de loodlijn
- Van lang en uit elkaar in het lijf naar meer bij elkaar
- Minder kans op wondjes
- Gesloten mond en minder optrekken van de tong
- Meer stabiele en constante aanleuning
- Minder hangen op het bit
Aan het bit komt alles samen
Wanneer we de anatomie van het paard goed bekijken dan zien we dat alles in verbinding staat met elkaar d.m.v. o.a. spieren, fasciae, pezen en bandjes etc. Er is zelfs een directe (myofasciale) verbinding vanaf de tong tot onderaan in het achterbeen. Naast deze directe verbinding zijn er nog vele andere (in)directe verbindingen vanaf de mond en het hoofd verder naar het lichaam. Zodoende heeft het bit invloed op het lichaamsgebruik, maar ook andersom. Zo kan een slecht passend bit leiden tot o.a. spierspanningen met blokkades en aanleuningsproblemen als mogelijk gevolg. Andersom kan het ook zijn dat er zich een probleem elders in het lichaam voordoet wat zich kan uiten in de aanleuning. Maar het kan ook zijn dat er een rijtechnische oorzaak ten grondslag ligt aan het probleem. Door het combineren van mijn kennis als gediplomeerd paardensportmasseur en bitfitter kan ik hulp bieden bij dergelijke aanleuningsproblemen. Maar nog liever help ik ze voorkomen. Dus ook wanneer je geen problemen of klachten ervaart kan het nuttig zijn een bitfitting te doen om zeker te weten dat je met het juiste bit rijdt of misschien kan het nóg beter.
Meer dan een bitje wisselen
Tijdens een bitfitting wordt er verder gekeken dan naar de mond alleen. De lichaamsbouw, bespiering en het lichaamsgebruik van een paard kunnen al veel informatie geven, daarnaast kijk ik ook naar de ruiter, soort contact, training en rijwijze. De ruiter(hand) is namelijk ook van invloed op het bit.
De anatomie van de mond geeft aan hoeveel ruimte er beschikbaar is en welke modellen bitten wel of niet geschikt zijn. Vervolgens kijk ik hoe het huidige bit in de mond ligt en gaan we dit ook onder het zadel bekijken. Dit schept namelijk een beeld van hoe het paard op het huidige bit reageert en waar er mogelijk dingen aangepast of verbeterd kunnen worden. Hierna gaan we dan ook pas beginnen met de veranderingen, dit doe ik d.m.v. kleine aanpassingen en/of veranderingen van bitten. Een aanpassing kan zijn : het recht, hoger of lager hangen van het bit maar ook een aanpassing aan bijvoorbeeld de neusriem of het kopstuk kan al verschil maken.
In de meeste gevallen is het heel duidelijk aan welk bit jouw paard de voorkeur geeft. Sommige paarden lopen op meerdere modellen fijn, dat kan. Het welzijn staat bij mij in alle gevallen voorop, tijdens een consult kijk ik dan ook puur naar de behoefte van het paard en jouw als ruiter en niet naar het merk waar ik op dat moment gebruik van maak. Elk model bit, elk merk heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen en werking waarop ik mijn bitkeuze en advies baseer. Mocht je zelf een verzameling bitten hebben kijk ik graag of we daar iets mee kunnen. In het geval het eigen bit goed blijkt zal dit ook altijd worden gemeld.
Mijn doel is jouw te helpen met het vinden van het juiste bit voor jouw paard, welke prettig in de mond ligt en past bij jullie niveau. Het is zeker zo dat bepaalde bitten ondersteuning kunnen geven in de training, maar een bit mag nooit een middel zijn om iets af te dwingen of te forceren. Ik werk dan ook uitsluitend met ‘normale’ bitten. Want als bitfitter kan ik (helaas) geen rijtechnische issues oplossen.
De merken waar ik graag mee werk zijn Sprenger, Trust, Neue Schule, Stubben en enkele modellen van Harry’s Horse. Tijdens een bitfitconsult heb ik een zeer breed assortiment aan bitten mee. Waarvan, na de analyse te hebben gedaan, gemiddeld zo’n 3 tal bitten zullen worden getest welke het meest geschikt zijn voor jouw paard. Het is niet zo dat er tientallen bitten worden getest, reageert een paard namelijk constant op dezelfde manier dan is er waarschijnlijk een lichamelijke en/of rijtechnische oorzaak. Het test rijden is onmisbaar omdat enkel in beweging de reactie van het paard op het bit kan worden waargenomen.